فهرست مطالب

الجمعیه العلمیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، فصلیه علمیه محکمه - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 63، صیف 2022)

مجله الجمعیه العلمیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، فصلیه علمیه محکمه
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 63، صیف 2022)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدحسن امرائی* صفحات 1-29

    تحلیل گفتمان انتقادی یکی از رویکردهای علمی در مطالعات زبانی است که تحلیل گفتمان را از سطح توصیف متن به سطح تفسیر ارتقا داده و از نظر دامنه تحقیق، سطح بافت را از موقعیت فرد نسبت به سطح کلان، یعنی جامعه، تاریخ و ایدیولوژی توسعه داده است. هدف اصلی از تحلیل گفتمان، دستیابی به یک روش جدید در مطالعه متون، رسانه ها، فرهنگ ها، علوم، سیاست، جامعه و مواردی از این دست است. در این مقاله، رویکرد اجتماعی- شناختی تیون ون دایک، به عنوان روش ویژه ای برای این تحقیق انتخاب شد، زیرا تحلیل گفتمان انتقادی در نزد وی، رویکردی متفاوت از دیگران یافته است. او با پیوند دادن سه مفهوم گفتمان، دانش و جامعه، مثلثی را ایجاد کرد که اساس تیوری متمایز وی در مورد تحلیل گفتمان انتقادی قرار گرفت. در همین زمینه،  تناقض گویی های شاعرانه بین فرزدق و جریر در دوران اموی، از جمله آثاری  است که می تواند در زمینه تحلیل گفتمان انتقادی مورد مطالعه قرار گیرد، زیرا به تحلیل گر و منتقد اجازه می دهد رابطه بین قدرت، ایدیولوژی و گفتمان در آن را فاش کند. این مقاله در تلاش است تا دو نقیضه هجوآمیز منتخب از فرزدق و جریر را با تکیه بر مربع ایدیولوژیک ون دایک که موضوع دو نقیضه را از منظر تاکید بر خود (ذات) و به حاشیه راندن دیگری (آخر) بررسی می کند، مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد؛ تا نشان دهد که چگونه ایدیولوژی این دو شاعر در تقابل های هجوآمیز آنها نشان داده شده است. از برجسته ترین نتایجی که از طریق این مقاله به آن رسیدیم این است که برجسته کردن نکات منفی دیگری در هر دو نقیضه بسیار قوی تر از برجسته کردن نقاط مثبت خود است. در نتیجه روند دو قطبی سازی و فاصله بین خود و دیگری ایجاد شده است. شباهت ساختارهای صوری، گفتمان هر دو نقیضه را دارای زمینه های مشترکی قرار داده که دارای طرح های مشابه و تابع روابط قدرت و ایدیولوژی است.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، ون دیک، برجسته سازی، به حاشیه بردن، نقائض، فرزدق، جریر بن عطیه
  • امیر فرهنگ نیا*، علی پورحمدانیان صفحات 31-56

    نظر به تحول ژانرهای ادبی همچون رمان، توصیف روایی نقشی سرنوشت‌ساز در روایتگری به خود گرفت تا جایی که بسیاری از ادبای معاصر در صدد توضیح میزان اهمیت وصف روایی و تاثیر بکارگیری آن در رمان جدید برآمدند؛ به چارچوب‌بندی اهداف توصیف روایی پرداختند تا جایگاه وصف را در رمان و داستان‌نویسی روشن سازند. وصف در رمان جدید، به اغراض پیشین آن همچون زیباسازی متن‌های روایی محدود نیست، بلکه اغراضی افزون بر ‘گذشته به خود گرفت و در رمان جدید، نقشی کاربردی یافت. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی، بر موضوع زیبایی‌شناسی توصیف روایی در رمان قابیل این اخوک هابیل تمرکز نموده است. رمان‌نویس لیبیایی که جامعه عرب را با رمان‌هایی حاوی اندیشه‌های تازه بارور ساخت و پنجره‌ای را به جهان گشود. این رمان با زبانی ادبی، حکایت از اتفاقاتی دارد که در زمان حکومت قرمانلی‌ها بر لیبی رخ داده است. این رمان برهه‌ای از تاریخ حکومت و فرزندان محمدعلی‌پاشا‌قرمانلی و رقابت بر تخت پادشاهی ترسیم می‌کند. این تحقیق در تلاش است با دقت نظر در توصیف شخصیت‌ها، مکان‌ها و زمان‌های روایی، به تحلیل کارکرد‌های توصیف روایی بپردازد. از مهم‌ترین نتایج، اینکه ارتباطی تنگاتنگ میان وصف‌های بکار گرفته شده و اندیشه‌های رمان‌نویس وجود دارد و توصیف درونی شخصیت‌های روایی از زیبایی و تاثیر بیشتری، برخوردار و وجود توصیف‌های و وقفه‌های توصیفی، به منزله چیستان‌هایی است که به اغراض زمان آینده در رمان اشاره دارد و توصیف مکان‌ها به منظور دلالت بر واقعی بودن رخدادها نزد خواننده و تحریک قوه تخیل او برای شناخت رخدادها، با زبانی ساده، گویا و ظریف است.

    کلیدواژگان: توصیف روایی، زیبایی شناسی توصیف، روایت، إبراهیم الکونی، «قابیل این اخوک هابیل»
  • زهرا هاشمی تزنگی، محمدجواد پورعابد*، ناصر زارع، سید حیدر فرع شیرازی صفحات 57-80

    مفهوم کاریزما با وجود کاربرد زیادی که دارد از جمله اصطلاحاتی است که همچنان دارای ابهام‎ است. درعین‌حال در اغلب تعریف‎های این اصطلاح دو عنصر جذابیت و تاثیرگذاری بر پیرامون وجود دارد. برخی کاریزما را به چند نوع تقسیم کرده ‎اند از مه‌ترین این انواع، کاریزمای موقت و کاریزمای حقیقی است که هر یک ویژگی‎های خاص خود را دارد. برخی افراد صفت کاریزما را برای زمان محدودی به همراه داشته و برخی قرن‎ها شخصیتی کاریزماتیک به شمار می‎ آیند و نکته مهم در این باره این است که برای فهم کاریزماتیک بودن یک فرد بایستی او را با دیگران مقایسه نماییم.کاریزما پدیده‎ای عمومی است که می‎تواند در هر عرصه زندگی اجتماعی نمود یابد؛ همان‌گونه که آن را در دنیای رمان می‎یابیم. در رمان "ساق البامبو" شخصیت میرلا به سبب اعتمادبه‌نفس و تاثیر ناخودآگاه و آینه‎وارش بر شخصیت مقابلش کاریزماتیک است. پژوهش حاضر با بهره‎گیری از روش توصیفی – تحلیلی، جلوه‎ های کاریزما را در شخصیت میرلا _دختر خاله شخصیت اصلی رمان موردنظر_ بررسی می‎کند. نتایج پژوهش نشان می‎دهد که میرلا دارای شخصیت قوی، دانا، شجاع، معتمد به نفس، قوی، مستقل، درونی و درعین‌حال زیبا است و این عوامل سبب جذب راشد پسر خاله وی به او در همه احوال چه آن زمان که با او است و چه زمانی که از او دور است، گشته است. درعین‌حال مخاطب نیز با خواندن توصیفات راوی درباره این شخصیت ممکن است مجذوب وی شود و تصمیم بگیرد از ویژگی‎های مثبت و منفی وی پیروی نماید.

    کلیدواژگان: الکاریزما، التاثیر، الجذابیه، الشخصیه الرئیسه، ساق البامبو
  • شهریار نیازی، معصومه تقی زاده*، هانیه درستکار صفحات 81-104

    یکی از مهم ترین مفاهیم مطرح شده در نظریه فرمالیست های روس، آشنایی زدایی است که هدف آن، بررسی جنبه هایی از زبان است که منجر به آفرینش ادبی می شود. تمام فنونی که شاعر برای بیگانه ساختن جهان اطراف در چشم مخاطب به کار می گیرد، در گستره آشنایی زدایی قرار دارد. ابن فارض، شاعر مشهور وادی عشق الهی در تاریخ شعر صوفی از شعرایی است که شهرت گسترده ای در جهان عرب داشته زیرا اشعار او تمام ویژگی های فنی شعر صوفی را داراست: شعری که آکنده از نفحات قرآنی و نظرات فلسقی است و دیدگاه های نوینی راجع به هستی و انسان دارد. زبان صوفیانه ابن فارض با همه فراز و فرودهایش در سطوح زبانی با آفرینش ترکیب های نوین در سطح مفهوم، نظر خواننده را جلب کرده و غبار عادت را از مفاهیم عادی صوفیانه برمی چیند و وی را با نوترکیب هایی آشنا می سازد که از تکنیک آشنایی زدایی بهره مندند. وی با ترکیب دو اصطلاح که هرکدام مفهوم جداگانه ای دارند، دست به آفرینش نوترکیب هایی می زند که مفاهیم نوین یا مفاهیمی را که خارج از آنچه در عرف صوفیان متداول است دارا می باشند. در این مقاله تلاش شده است با تکیه بر دیدگاه های فرمالیست ها در زمینه آشنایی زدایی و هنجار گریزی، نوترکیب های عرفانی ابن فارض را بررسی کنیم. بررسی های به عمل آمده در این مقاله نشان می دهد که ابن فارض با آفرینش چنین نوترکیب هایی قصد ایجاد مفاهیمی نوین را داشته است که از حالات عرفانی وی برآمده است.

    کلیدواژگان: آشنایی زدایی، نوترکیب عرفانی، ابن فارض
  • مهران معصومی، مجید محمدی*، پیمان صالحی، جهانگیر امیری، مریم رحمتی ترکاشوند صفحات 105-126

    آشنایی زدایی به معنای توانایی نویسنده در نشان دادن مسایل عادی، به شیوه ای نو و غیرمنتظره است و هدف از کاربرد آن ایجاد رخنه در ادراک انسان گرفتار تکرار، کلیشه و عادت است تا ادراک و احساس عادت زده او را حساس به مسایل و دگرگون کند. «برید اللیل» عنوان رمانی است از هدی برکات، نویسنده لبنانی تبار ساکن فرانسه که به محض انتشار، مورد توجه خوانندگان قرار گرفت، به گونه ای که برنده جایزه «بوکر عربی» در سال 2018 گردید. این رمان، روایتگر داستان کسانی است که عمدتا به علت مهاجرت اجباری، دچار بحران رابطه شده اند. این رابطه به خصوص بین مادران و فرزندان و عشاق به تصویر کشیده شده است. علاوه بر این، وضعیت افراد درگیر بحران ارتباطی با دیگر فرهنگ ها نیز بیان شده است. هدی برکات، آگاهانه، برای به نمایش گذاشتن این رابطه بحران زده از شگرد برآمده از رویکرد فرمالیستی یعنی آشنایی زدایی در نظریه ویکتور اشکلوفسکی بهره برده است که هنر را زاییده آشنایی زدایی از امور هستی می داند. پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی- تحلیلی در پی نشان دادن آشنایی زدایی های صورت گرفته در شخصیت پردازی، پیرنگ و روایت پردازی رمان مذکور بوده که به صورت اپیزودهایی مستقل و در قالب نامه نگاری ارایه گردیده است. در این رمان، راوی هر اپیزود، شخصیت محوری آن است. نتایج نشان از آن دارد که هدف نویسنده از آشنایی زدایی، ایجاد تشکیک و رخنه در کلان روایت هایی چون مهر مادر و فرزند و عاشق و معشوق به یکدیگر و همچنین رابطه مبتنی بر نوع دوستی است تا بتواند در قالب تابوشکنی های احساسی و عاطفی، وضعیت به بن بست رسیده انسان را در جهان پسامدرن به تصویر بکشد.

    کلیدواژگان: هدی برکات، برید اللیل، اشکلوفسکی، آشنائی زدایی، بحران رابطه
  • صفورا فصیح رامندی*، نرگس انصاری، علیرضا شیخی، علیرضا نظری صفحات 127-158

    نمایشنامه اسلامی، نمایشنامه ای است که ساختار آن در چارچوب ویژه نمایشنامه ارایه می گردد؛ تفاوت آن با دیگر نمایشنامه ها، در دیدگاه اسلامی آن است. نمایشنامه الحر الریاحی اثر عبدالرزاق عبدالواحد، ذیل نمایشنامه اسلامی قرار می گیرد که با محوریت حوادث کربلاء با تمرکز بر شخصیت حر ریاحی نوشته -شده است. عبدالرزاق، از رهگذر شخصیت حر و با بازخوانی واقعه کربلاء، آن را به اوضاع زمانه عراق  پیوند می زند. بررسی ساختار نمایشنامه و میزان انطباق آن با واقعیت عاشورا در ترسیم سیر حوادث واقعه و کشف سبک نویسنده موجب شد تا این اثر با روش تحلیلی توصیفی و کتابخانه ای و برمبنای ساختار گوستاو فریتاگ تحلیل گردد؛ اصول پنج گانه فریتاگ برآمده از نظریات ارسطو بوده و شامل  مقدمه، عمل فزاینده، اوج، عمل فروکاهنده و نتیجه است. واکاوی نمایشنامه نشان می دهد نویسنده از اصول متعارف و کلاسیک نمایشنامه نویسی خارج شده و به تیاتر پسامدرن و سنت شکن برتولت برشت روی آورده است؛ زیرا عبدالرزاق عبدالواحد، ابعاد حادثه کربلاء را فراتر از این می داند که بتوان با روایتی کلاسیک و متعارف بیانش کرد. بنابراین در نمایشنامه خود، پایبند به اصول متعارف نمایشنامه نویسی نبوده و با اثرش، پیشنهادی در حوزه نمایشنامه نویسی عاشورایی ارایه داده است.

    کلیدواژگان: نمایشنامه، فریتاگ، عبدالرزاق عبدالواحد، الحر الریاحی، کربلاء
  • معصومه شبستری، سعیده جلالی فرد* صفحات 159-180

    روایت، توالی رویدادهایی است که به شکل غیرتصادفی و با پیوندی سببی و زمانی به هم اتصال یافته اند. هر روایت داستانی از عناصری ازجمله راوی و کانون شدگی تشکیل می شود. کانون شدگی که پیش ازاین در زاویه دید و راوی خلط می شد، به وسیله ژرار ژنت فرانسوی به عنوان عنصری مستقل در کنار عنصر راوی موردبررسی علمی قرار گرفت و این امر اقبال نویسندگان و پژوهشگران را در پی داشت. هدیه حسین (1956 میلادی- تاکنون) نویسنده معاصر عراقی است که محور و موضوع بسیاری از رمان های او، مسایل اجتماعی با رویکردی سیاسی است. او با استفاده از انواع راوی و کانون گری ها در رمان های خود، توانست حوادث مختلف اجتماعی عراق را در بسترهای زمانی متفاوت به عرضه نمایش بگذارد. «ریام و کفی» ازجمله رمان های اوست که در آن از انواع کانون شدگی و شیوه های مختلف روایتگری استفاده کرده و همین امر باعث شد تا مبنای این پژوهش قرار گیرد. جستار حاضر با تکیه بر روش توصیفی-تحلیلی سعی دارد تا بر اساس نظریه ژرار ژنت، راوی و کانون شدگی این رمان را موردبررسی قرار دهد. این بررسی نشان می دهد که در این رمان، غالبا به حوادث رمان از چشم انداز درونی راوی-کانون گر نگریسته شده و کمتر به دیگر کانون گرها مجال حضور داده می شود؛ ولی بااین حال نگرش شخصیت مادر، کانون توجه راوی_کانون گر است. نویسنده در این رمان از تنوع راوی بهره برده است؛ در واقع راوی یک نفر اما در عین حال نوع روایتگری ترکیبی از روایت اول شخص و سوم شخص است که به سه صورت روایت می شود.

    کلیدواژگان: هدیه حسین، رمان «ریام و کفی»، راوی، کانون شدگی
  • حامد صدقی*، سید عدنان اشکوری، سهیلا محسنی نژاد، حسین طالب زاده، پوران رضایی چوشلی صفحات 181-206

    مدرس  یکی از رکن های آموزش زبان محسوب می شود، در همه روش های مشهور آموزش زبان، به نقش و وظیفه مدرس توجه شده است. پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش استاد جهت بهبود وضعیت دانشجویان رشته زبان و ادبیات عربی در مهارت شنیداری و گفتاری و ارایه راهکارهایی جهت بالا بردن سطح این دو مهارت انجام می پذیرد؛ همچنین این پژوهش درنظر دارد با استفاده از ابزار مصاحبه نیمه ساختارمند با استادان و به کمک نرم افزار کیفی سنج ATLAS ti پاسخی برای سوالات موردبررسی بیابد. نتایج پژوهش نشان می دهد عواملی مانند بی انگیزگی دانشجویان، عدم وجود کتاب‎های درسی مناسب، محدود بودن ساعات اختصاص داده شده به این دو مهارت بین سایر دروس و عدم مهارت برخی اساتید در تدریس کاربردی این دو مهارت، ازجمله دلایل ضعف دانشجویان در مهارت شنیداری و گفتاری برشمرده شدند، استادان برای بهبود مهارت گفتاری و شنیداری دانشجویان راه کارهایی ارایه داده‎اند مانند ایجاد انگیزه برای دانشجویان، طراحی جزوه های آموزشی کاربردی، استفاده از کلاس‎های مهارت آموزی خارج از فضای دانشگاه.

    کلیدواژگان: آموزش زبان عربی، مهارت شنیداری، مهارت گفتاری
  • علی افضلی*، اکرم مدنی صفحات 207-226

    شعر در موجزترین حالت خود نوشته ای ا ست که زبانش اغلب نه صریح بلکه ضمنی است و انتقال تمام لایه های معنایی آن به زبان مقصد بس دشوار  می نماید. در وادی برگردان شعر به زبان عربی، ترجمه اشعار شاعران ایرانی از این  قافله عقب نمانده و پا به پای دیگر آثار ادبی به پیش تاخته است. از نیمه دوم قرن بیستم بسیاری از اشعار فارسی چه از شاعران قدیم و چه معاصر، به زبان عربی برگردان شده اند. در این جستار بخش هایی از ترجمه اشعار سهراب سپهری در کتاب مختارات من الشعر الفارسی الحدیث از محمد نورالدین عبدالمنعم، با تکیه بر نظریه هنجارهای گیدیون توری بررسی و از منظر مطالعات توصیفی فرایند- مدار ترجمه واکاوی می شود. این شیوه به فرایند ترجمه یا خود عمل ترجمه می پردازد. نظریه توری به قالب های ادبی ای که در هر فرهنگ خاصی وجود دارند، اشاره می کند. توری طیفی برای ترجمه در نظر می گیرد که در یک سوی آن پذیرش کامل در فرهنگ مقصد و در سوی دیگرش کفایت کامل برای برابری با متن مبدا قرار دارد و معتقد است ترجمه همواره بین این دو قطب جای می گیرد. نتیجه اصلی ارزیابی کیفی تعریب عبدالمنعم حاکی از آن است که اثر وی از پذیرش در فرهنگ مقصد برخوردار است اما تا حدودی از بسندگی و کفایت در مبدا به دور است.

    کلیدواژگان: شعر معاصر فارسی، ارزیابی ترجمه عربی، محمد نورالدین عبدالمنعم، گیدئون توری، سهراب سپهری
  • رقیه رستم پور*، زینب ناظمیان صفحات 227-247

    نشانه شناسی از جمله رهیافت های نوین در نقد ادبی است که  یکی از ابزارهای مهم تحلیل متون ادبی  به شمارمی رود . در این راستا نظریه رمزگان پنج گانه رولان بارت را می توان نوعی نشانه شناسی لایه ای دانست، که ابزار مناسبی برای رفع پیچیدگی های ادبی متون داستانی و رمزگشایی دلالت های موجود در آن به شمار می آید. رمان «مفتاح لنجوی» اثر «فاتن المر» نویسنده معاصر لبنانی ، با وجود سبک معاصر و ساختار چند لایه خود، می تواند نمونه خوبی برای پیاده سازی این نظریه باشد. این پژوهش، با تکیه بر روش توصیفی - تحلیلی و با ارایه نمونه هایی از داستان مفتاح لنجوی به تحلیل این رمان از منظر رمزگان پنج گانه بارت می پردازد. اهمیت پژوهش از این رو است که داستانی مدرن و زنانه در ادبیات مقاومت عربی را با تکیه بر تفسیر سطوح و لایه های متعدد رمزگانی تحلیل می کند. لذا هدف این مقاله، تبیین دلالت های گوناگون نشانه ها، تحلیل رمزگان و  حالات روحی - روانی برخی از شخصیت های این رمان است. از جمله دستاوردهای این پژوهش آن است که هر پنج رمزگان هرمنوتیک، نمادین و فرهنگی و معنابنی و کنشی در این رمان به کار رفته و در پیش برد پیرفت های روایت موثر است؛ اما رمزگان فرهنگی نسبت به سایر انواع آن برجسته تر به نظر می رسد. این امر به خاطر برجسته بودن مفهوم مقاومت و اهمیت توجه به زن در این رمان است. رمان «مفتاح لنجوی» بر پایه نامه های الکترونیکی میان شخصیت های داستان و در فضای مجازی بنا شده است، از این رو زاویهدید دانای کل به کار نرفته است و سبک داستان به گونه ای است که ظرفیت برداشت های گوناگون از آن و نیز امکان خواندنی- نوشتنی شدن را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: مفتاح لنجوی، فاتن المر، نشانه شناسی، رولان بارت، رمزگان
|
  • MohamadHassan amraei Pages 1-29

    Critical discourse analysis is one of the scientific approaches in language studies that has raised discourse analysis from the level of text description to the level of interpretation and in terms of scope of research, has developed the level of context from the individual to the macro level, ie society, history and ideology. . The main purpose of discourse analysis is to achieve a new way of studying texts, media, cultures, sciences, politics, society and the like. In this article, Theon van Dyke's socio-cognitive approach was chosen as a special method for this research, because he has found a critical approach to critical discourse analysis. By combining the three concepts of discourse, knowledge, and society, he formed the triangle that formed the basis of his distinctive theory of critical discourse analysis. In this context, the poetic contradictions between Farzadagh and Jarir in the Umayyad period are among the works that can be studied in the field of critical discourse analysis, because they allow the analyst and the critic the relationship between power, ideology and discourse. Reveal it. This article tries to analyze the two satirical contradictions selected by Farzadagh and Jarir by relying on Van Dyke's ideological square which examines the subject of two contradictions from the perspective of self-emphasis (essence) and marginalization of the other (last). And put analysis; to show how the ideology of these two poets is shown in their satirical confrontations. One of the most prominent results we have reached through this article is that highlighting other negative points in both contradictions is much stronger than highlighting its positive points, resulting in a process of polarization and distance between oneself and another has been created. The similarity of formal structures puts the discourse of both contradictions in common contexts, which have similar designs and are a function of power-ideology relations.

    Keywords: Critical Discourse Analysis, Van Dyke, Emphasis, Marginalization, Contradictions, Farzadagh, Jarir Ibn Atiyah
  • Amir Farhangnia*, Ali.Purhamdanian Pages 31-56

    Due to the evolution of literary genres such as novels, narrative description played a crucial role in narration to the extent that many contemporary literary men sought to explain the importance of narrative description and the impact of its application in the New Novel. Therefore, they framed the goals of narrative description, aiming at clarifying the place of description in novels and writing stories. The description, in the New Novel, is not limited to its previous goals such as enriching the narrative texts, but took on additional purposes and found a practical role in the New Novel. This article, with a descriptive-analytical method, focuses on the aesthetics of narrative description in the Novel Caine! Where Is Your Brother Abel? By Ibrahim Al-Koni. A Libyan novelist fertilized the Arab community with novels containing new ideas and introducing new perspectives to the world. Using a literary language, the novel deals with the events that took place on Libyan lands during the reign of the Karamanlides. This novel depicts a period of the rule of Mohammad Ali Pasha Qaramanli and his sons and the competition for the throne. This research aims at carefully analyzing the functions of narrative description through exploring the description of characters, places and narration time. Of the most important results of this research is that there is a close relation between the descriptions used and the novelist's thoughts; and the internal description of the narrative characters is more beautiful and effective. Moreover, the use of descriptions and descriptive interruptions is what constitutes the intentions of the future in the novel, and the description of places in order to indicate the reality of events to the reader and stimulate his imagination to understand events, is in simple, expressive and witty language.

    Keywords: Narrative Description, The Aesthetics of Description, Ibrahim AlKoni, The Novel Caine! Where Is Your Brother Abel?
  • Zahra hashemi tezangi, Mohammad javad pouraabed*, Naser zare, Seid hidar fare shirazi Pages 57-80

    Similar to some notions and terms, charisma has numerous definitions but attractiveness and effectiveness are among the innate features of charismatic characters. Some have divided charisma into two types: temporary charisma and real charisma, and each has its own characteristics. It is not essential that a definite number of people acknowledge a person’s charisma. It will suffice if the person seems charismatic to one or a few people. Using the descriptive-analytical method, this study examines the charismatic characteristics of Mirla, the daughter of Aunt Rashid, the main character of the novel, in order to prove the reason for having this characteristic. Charisma of Mirla’s character was natural and it will not decline due to changes in the character’s wealth, position or social status which are likely to vary over time. The charisma originates from Mirla’s wisdom, deep perception and physical beauty. (f) Mirla has an essential attractive character. She inherited some of those characteristics from her mother and gained some others by persistence and not giving up like her attainment of freedom and independence; (g) Along with certain positive characteristics, she has certain negative charismatic characteristics which the reader might imitate unintentionally. This is why charisma and charismatic personalities are like double-edged sword as they could contribute to major decisions or deviate a man and limit him either willingly or unwillingly. In that case, the charismatic character evolves from a good personality into a cruel one. This transition occurs in Mila as she ignores her mother’s advice against her will.

    Keywords: Charisma, effect, Charm, The main character, Saq al-Bamboo
  • Shahriar Niazi, Masoumeh Taghizadeh*, Hanieh Dorostkar Pages 81-104

    One of the most important concepts in Russian formalist theory is defamiliarization, which aims to examine the aspects of language that lead to literary creation. All the techniques that the poet uses to alienate the world around him in the eyes of the audience are in the scope of defamiliarization. Ibn Farez, the famous poet of the valley of divine love in the history of Sufi poetry, is one of the most famous poets in the Arab world because his poems have all the technical features of Sufi poetry: a poem full of Qur'anic insights and philosophical opinions and it has new views on existence and human. Ibn Farez's Sufi language, with all its ups and downs at the linguistic level, attracts the reader's attention by creating new combinations at the concept level, removing the dust of habit from the ordinary Sufi concepts, and acquaints him with new combinations that benefit from the defamiliarization technique. By combining two terms, each with a different meaning, he creates new combinations that have new meanings or concepts that are outside of what is common in Sufi custom. In this article, we have tried to examine Ibn Farez's mystical recombinations by relying on the views of formalists in the field of defamiliarization and aberration. The findings of this study show that Ibn Farez by creating such new combinations, intended to create new concepts that emerged from his mystical states.

    Keywords: defamiliarization, New mystical combinations, Ibn Farez
  • mehran masomi, majid mohammadi*, peyman salehi, Jahangiramiri, Maryam rahmati Pages 105-126

    The author's ability to present ordinary issues in a new and unexpected way is called "unfamiliarity". The author's purpose in using this technique is to create a breach in the human being caught in repetition, stereotypes and habits in order to change his accustomed perception and feeling of various things. "Brid al-Layl" is the title of a novel by Hoda Barakat, a Lebanese writer living in France, which immediately attracted the readers' attention, as it won the "Arab Booker" award in 2018. This novel tells the story of those who, mainly due to forced migration, have experienced a crisis of relationship, especially between mothers and children, lover and lover, as well as a crisis of communication with other cultures. To illustrate this critical relationship, the author uses Ashkelovsky's de-familiarization technique. The present study, with its library studies and descriptiveanalytical approach, seeks to show the familiarity and defamiliarization in the character, plot, narrative and narration of the novel, which is presented as independent episodes in the form of correspondence. In this novel, the narrator of each episode is its central character. The results show that the author's goal of defamiliarization, creating doubt and penetration in macro-narratives such as mother and child and lover and lover to each other, as well as a relationship based on "kindness" to be able to break the taboo Emotional images depict the stalemate in the postmodern world.

    Keywords: Hoda Barakat, Brid Al-Layl, Shklovsky, Deacquaintance, Postmodern, Relationship Crisis
  • Safoura fasih ramandi*, Narges ansari, Alireza shaikhi, Alirezanazari Pages 127-158

    An Islamic play is a play that it's structure is presented in a special framework of the play؛ It's difference with other plays is in it's islamic perspective. The play Al-Hurr Al-Riyahi by Abdul Wahed Abdurrazzaq is included in the islamic play which is written with the focus on the events of Karbala, focusing on the character of Hurr Riyahi. Abdurrazzaq, through the character of Hurr and by recounting the event of Karbala, has linked it to the situation in Iraq at the time. Examine the structure of this play and the degree of it's adaptation to the reality of Ashura in drawing the course of events and discover the author's style caused to analyzed this work with descriptive and library analytical method and based on the structure of Gustav Freytag german theorist. The five principles of Freytag were derived from Aristotle's theories and includes: Introduction، Rising action ،Climax، Falling action and result. An analysis of the play shows that the author has departed from the conventional and classical principles of playwriting and has turned to postmodern theater and Bertolt Brecht؛ because Abdurrazzaq Abdul Wahed, knows the dimensions of the Karbala incident beyond that It can be expressed with a classic and conventional narrative. So in his play did not adhere to the conventional principles of playwriting and with his work Offers a suggestion in the field of Ashura playwriting.

    Keywords: Play, Freytag, Abdurrazzaq Abdul Wahed, Al-Hurr Al-Riyahi, Karbala
  • Ma’soumeh Shabestari, Saeideh Jalali Fard* Pages 159-180

    Narrative is a non-random but causal and chronological sequence of events. Every narrative consists of components; including the narrator and focalization. The focalization, which was previously confused between the point of view and the narrator, was studied scientifically by the French Gerard Genet as an independent element and caught the attention of writers and researchers. Hadiya Hussein (1956) is a contemporary Iraqi writer. The main subject of most of her novels are social issues with a political approach. She used a variety of narrators and focal points in his novels and was able to narrate various social events in Iraq in different time contexts. "Riyam and Kafi" is one of her novels in which she has used different types of focalization and different ways of narration. This led to the subject of this research. The present research tries to analyze the narrator and focalization of this novel using the theory of Gérard Genet in a descriptive-analytical way. This study shows that in this novel, the events are often viewed from the inner perspective of the focal narrator and other focal characters are almost absent; however, the attitude of the mother's character is the focal point of the narrator's attention. In this novel, the author has used the diversity of the narrator; In fact, the narrator is one person, but the type of narration is a combination of first person and third person narration; that is, the novel is narrated in three ways.

    Keywords: Hadiya Hussein, “Riyam wa-Kafa novel, Narrator, Focalization
  • Hamed Sedghi*, Seyyed Adnan Eshkevari, Soheyla Mohseny Nejad, Hossein Talebzadeh, Pouran Rezaei Choshali Pages 181-206

    Language teachers are among the most important components in the language teaching enterprise, and their pivotal role is accentuated in almost all the prestigious language teaching methods. The present study aims to investigate the instructor’s function(s) in improving the listening and speaking skills of Arabic Language and Literature students; plus, it attempts to seek (and hopefully offer) possible strategies to improve these two skills. In order to address the research objectives and questions, (semi-structured) interviews were conducted with the university instructors and the data were qualitatively analyzed utilizing ATLAS ti qualitative software. The results point to some factors which are deemed among the major contributing factors to the students’ unsatisfactory listening competency (e.g. students' lack of motivation, unavailability of appropriate textbooks, limited hours devoted to these two skills compared to other courses, and some professed doubts about the expertise of a few instructors when it comes to the practical teaching of these two skills). The paper concludes with a discussion of the professors’ recommended strategies to improve the students' speaking and listening skills (e.g., motivating students, designing practical instructional booklets, and attending off-campus skill learning classes and courses).

    Keywords: Arabic language teaching, listening skill, speaking skill
  • Ali Afzali*, Akram Madani Pages 207-226

    Translation acts as one of the agents of thought change as a bridge for the transmission of thoughts from different languages to one another. Translation has long attracted the attention of translators, and its translation or non-translation has always been the subject of controversy among translation theorists. Poetry is in its most succinct form a language whose language is often not explicit but implicit and moving all of its semantic layers to the target language is very difficult. In translating poetry into Arabic, Iranian poets have moved on to other literary works. In this era, we are seeing more translators trying to translate contemporary Persian poetry. Many of these poems have been translated into Arabic by translators. This method deals with the translation process or the act of translation itself. His theory points to the literary formats that exist in any particular culture and one of its main achievements was that Attention to the relationship between the individual texts of origin and the destination focused on the relationships that exist between the destination texts themselves. the main result of the qualitative evaluation of Abdul Moneim's translation to Arabic Indicates that his work It has an acceptance in the destination culture but it is far from sufficient in the Farsi.

    Keywords: Contemporary Persian Poetry, Evaluating ArabicTranslation, Mohammad Noureddin Abdul Moneim, Gideon Tori, Sohrab Sepehri
  • Roghayeh Rostampour Maleki*, Zeinab nazemian Pages 227-247

    Semiotics is one of the new approaches in literary criticism that is one of the important tools for analyzing literary texts. In this regard, Roland Barthes's theory of five codes can be considered as a kind of layered semiotics that is a good tool to solve the literary complexities of fictional texts and decipher the meanings contained in it. The novel "Muftah Lanjavi" by the contemporary Lebanese author Faten alMurr, despite its contemporary style and multi-layered structure, can be a good example of the implementation of this theory. This research, relying on descriptiveanalytical method and providing examples of the story "Muftah Lanjavi" nalyzes this novel from the perspective of Barthes's five cryptographers. The importance of research is due to the fact that it analyzes a modern and feminine story in Arabic resistance literature based on the interpretation of various levels and layers of cryptography. Therefore, the purpose of this article is to explain the various meanings of the signs, the analysis of the codes and the mental states of some of the characters in this novel.Among the achievements of this research is that; All five hermeneutic, symbolic, cultural, semantic and action codes are used in this novel and are effective in advancing the achievements of the narrative, but cultural codes seem to be more prominent than other types. This is due to the strong concept of resistance and the importance of paying attention to women in this novel. The novel "Muftah Lanjavi" is based on e-mails between the characters in the story, and is based on cyberspace, so there is no omniscient point of view in it. And the style of the story is such that it provides the capacity for various interpretations of it as well as the possibility of being read-written.

    Keywords: Moftah Lenjavi, Faten al-Marr, Roland Barthes semiotics, codes